Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Το οικιστικό πρόγραμμα για τους σεισμοπαθείς, ουσιαστικό στοιχείο της νέας φυσιογνωμίας της πόλης.

.
Η αυριανή κλήρωση των 150 διαμερισμάτων για τους σεισμοπαθείς του '99 του Αγίου Διονυσίου είναι μια σοβαρή (επειδή είναι μαζική και στοχευμένη) παρέμβαση στη φυσιογνωμία της πόλης.
Στη θέση τριών οικοπέδων που είχε ο Δήμος ή το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών (ένα στον Άγιο Διονύση, ένα στο Ταμπάκικο κι ένα στην 25ης Μαρτίου) φτιάχτηκαν οι νέες πολυκατοικίες με τρόπο πολύ καλύτερο από τις ιδιωτικές που σηκώνονται συνέχεια καθώς χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν συντελεστή δόμησης περίπου 1,5, πολύ λιγότερο δηλαδή από το 2,6 οιυ χρησιμοποιούν οι ιδιώτες, (χωρίς υμιυπαίθριους μάλιστα) και έχουν όλες γύρω τους περιβάλλοντες χώρους πρασίνου.
Παράλληλα έχουν μείνει στο δημόσιο, και από αύριο στον Δήμο, τα "κουφάρια" των παλιών πολυκατοικιών που μερικές θα γκρεμιστούν για να γίνει πλατεία (και πιθανώς πάρκινγκ) και άλλες θα μείνουν για ιστορικούς λόγους και ίσως χρησιμοποιηθούν για φοιτητικές εστίες.
Η Δραπετσώνα συνεχίζει να βελτιώνεται οικιστικά, αλλά πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα το θέμα του συντελεστή δόμησης, το θέμα των διεκδικούμενων ελεύθθερων χώρων και το παραλιακό μέτωπο, κυρίως η βιομηχανική ζώνη. Αν γίνουν τα αναγκαία, η πόλη μας μπορεί σε λίγα χρόνια να αφήσει την υπανάπτυξη και την υποβάθμιση και να ακολουθήσει ένα δρόμο πολύ καλύτερο, με μητροπολιτικό πάρκο, πολύ πράσινο, ιστορικούς και παραδοσιακούς χώρους, πολύ ισχυρή πολιτιστική υποδομή, υπέροχες παραλίες, καλές και καινούριες οικοδομές και αρκετούς ελεύθερους χώρους.
Στη θέση του εφιάλτη που έζησε σε ολόκληρο σχεδόν τον 20ο αιώνα, μπορεί να φτιαχτεί εδώ ένας ονειρικός τόπος του 21ου αιώνα και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: