Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Πολεοδομικά, Χωροταξικά κλπ. ζητήματα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ


Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο, θα τεθούν από την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (ή τους άλλους συνδυασμούς ή την Δημοτική Αρχή) θέματα Πολεοδομικά και Χωροταξικά για τα οποία έχουμε βέβαια ήδη τις θέσεις του προγράμματός μας αλλά χρειάζεται και μια λεπτομερέστερη καταγραφή τους που να συνοδεύεται ενδεχομένως και από ένα σχέδιο δράσης.
Αυτή η εισήγηση έχει σκοπό να καλύψει το παραπάνω ακριβώς ζήτημα.

Υπενθυμίζω τις θέσεις της "Αναγέννησης" (προεκλογικά)

ΟΡΑΜΑ: Η Ανάκτηση των ακτών της πόλης για λογαριασμό του πολίτη και τα μεγάλα έργα ανάπτυξης για καταπολέμηση υποβάθμισης και ανεργίας
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ: Η ζώνη των 600 στρεμμάτων είναι το μέλλον του Πειραιά. Στόχος είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου άνω των 400 στρεμμάτων, με υψηλό πράσινο. Ανάπτυξη της περιοχής και δημιουργία κέντρου πολιτισμού και αναψυχής σε μικρή έκταση (όχι πάνω από το 10% του συνόλου) για εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Αθλητικοί χώροι έκτασης περίπου 150 στρεμμάτων.

ΕΡΓΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΝΑΦΘΑ: Αναγκαία η αποκατάσταση ζημιών και η λειτουργία του χώρου σαν κέντρου πολιτισμού και αναψυχής

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ: Η πόλη να πάψει να είναι γκέτο σε κάποια σημεία της ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, αναγκαίες οι παρεμβάσεις και η διεκδίκηση ελεύθερων χώρων για πράσινο και χρήσεις αναψυχής

ΔΕΗ: Πρέπει να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο συνεργασίας, να γίνει εκεί θέατρο, να προχωρήσει μια ανάπλαση του χώρου με απόκτηση εκτάσεων προς όφελος των κατοίκων. Πρέπει ο δήμος να απαιτήσει αντισταθμιστικά οφέλη

25η ΜΑΡΤΙΟΥ: Χρειάζεται μια καλύτερη διαμόρφωση

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ: Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, να απομακρυνθεί το νεκροταφείο από τον ιστό της πόλης σε κάποιο χρονικό ορίζοντα και να αναπλαστεί ο χώρος, σε συνεργασία με τον δήμο του Πειραιά

ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ 5 στρέμματα χώροι για πράσινο και κοινωφελείς χρήσεις

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΧΙΣΤΟΥ: Ανάπλαση της περιοχής σε συνεργασία με το Πέραμα, για χώρους αναψυχής, περιπάτου, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ.

ΟΛΠ: Χρειάζεται να γίνει μια επωφελής για τους κατοίκους της πόλης διευθέτηση των ορίων της πόλης προς τη θάλασσα, έργα στο παραλιακό μέτωπο, απαιτούμε αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΟΛΠ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ: Κατασκευή και λειτουργία του κέντρου.

ΣΕΛΕΠΙΤΣΑΡΙ: Άνοιγμα του χώρου, συνεργασία με τον δήμο Νίκαιας-Ρέντη για καλύτερη αξιοποίηση

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΛΕΡΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ: Διεκδικούμε χώρους του Μελετόπουλου και τις Αγροτικές Αποθήκες στη Δραπετσώνα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Επέκταση έργων στο Καστράκι, ανασκαφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του Θεμιστόκλειου

(ΠΗΓΗ: το φυλλάδιο του συνδυασμού, πριν την φιλολογική επεξεργασία)

Υπενθυμίζω και το άρθρο στο 1ο φύλλο της εφημερίδας μας

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Ο νέος Καλλικρατικός δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι γεγονός και η συνένωση των δύο ξεχωριστών πόλεων σε μία ενιαία αυτοδιοικητική ενότητα γεννά ίσως κάποια προβλήματα, ανοίγει όμως και μεγάλες προοπτικές.
Στους Δραπετσωνίτες η νέα κατάσταση δεν προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό –όπως έδειξαν οι αντιδράσεις και το δημοψήφισμα που έγινε- καθώς απώλεσαν μιαν ανεξαρτησία για την οποία είχαν σκληρά παλέψει το 1950 και χάρη στην οποία μετέτρεψαν την πόλη τους από σκουπιδότοπο του λεκανοπεδίου και γκέτο του Πειραιά σε μια σύγχρονη και όμορφη πόλη. Για τους Κερατσινιώτες όμως τι σημαίνει αυτή η αλλαγή;
Ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό το πόσο πολύ μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Γιατί η Δραπετσώνα αποτελεί μεν 20% σε πληθυσμό και άλλο τόσο σε έκταση του συνόλου, κουβαλάει όμως μαζί της μια προοπτική, που αν την αξιοποιήσει ο μεγάλος και ισχυρός νέος δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τότε ίσως δούμε όλοι μας κάποιες καλύτερες μέρες. Η προοπτική που ανοίγεται για τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι η αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου και η στροφή του σε μια νέου τύπου ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας, καλύτερο περιβάλλον και άνοδο των αξιών γης που σημαίνουν κέρδος για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών, για όλους σχεδόν του κατοίκους δηλαδή, στην ευρύτερη περιοχή μας.
• Η ανάπλαση της τέως βιομηχανικής ζώνης (Λιπάσματα, Τσιμεντάδικο, ΒΡ) είναι η ελπίδα ολόκληρου του Πειραιά για ένα ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο 400 τουλάχιστον στρεμμάτων και για μια ήπια ανάπτυξη που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή. Ο νέος μεγάλος δήμος μπορεί να το χειριστεί υπεύθυνα και με το κύρος που θα διαθέτει να το φέρει με επιτυχία σε πέρας.
• Η νέα πόλη που δημιουργήθηκε με την συνένωση των δύο δήμων διαθέτει πλέον διέξοδο προς το κεντρικό λιμάνι και προς τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηετιώνειας Πύλης, του Θεμιστόκλειου, των Δεξαμενών κλπ. αλλά και των σύγχρονων βιομηχανικών μνημείων που είναι πολλά στην περιοχή. Η τουριστική αξιοποίηση και η πολιτιστική ανάπτυξη με χρήσεις αναψυχής μπορούν να δώσουν την αναπτυξιακή διέξοδο που έχει ανάγκη το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα αλλά και ολόκληρος ο Πει-ραιάς.
• Το μέγεθος του νέου δήμου μπορεί ευκολότερα να επιβάλει ρυθμίσεις σε ολόκληρη την παραλία που εκτείνεται από το Ικόνιο και τον Όρμο Δραπετσώνας μέχρι και την περιοχή ΕΥΔΑΠ-ΔΕΗ κλπ,. έτσι ώστε να πάψει ο αποκλεισμός των κατοίκων και των γειτονιών της Αμφιάλης και της Χαραυγής από το θαλάσσιο μέτωπο. Η θάλασσα μας ανήκει και χωρίς να δυσχεραίνουμε τις λιμενικές λειτουργίες μπορούμε να έχουμε τον δικό μας λόγο και την δική μας παρουσία εκεί.
• Τα μεγάλα θέματα του περιφερειακού δρόμου που δεν είναι λειτουργικός, της CΟSCO που αποτελεί σημαντικό παράγοντα, της Ψυτάλλειας που δεν έχει την αναμενόμενη εξέλιξη (πυρόλυση κλπ) και της Ιχθυόσκαλας, της ΔΕΗ κλπ. πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη και να λυθούν ή να ρυθμιστούν προς όφελος των κατοίκων.
Αν κάτι άλλαξε εδώ και δεκαετίες στη Δραπετσώνα είναι ότι εκεί η ανάκτηση του θαλασσίου μετώπου έγινε στόχος και σταθερή διεκδίκηση του δήμου. Αυτό πρέπει να γίνει και στο Κερατσίνι. Και τώρα είναι ο καιρός για κάτι τέτοιο. Να γίνουν σχέδια, να προγραμματιστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και να διεκδικηθεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν σε μια αναβαθμισμένη και ανθρώπινη πόλη.
Η καθημερινότητα είναι πολύ σπουδαίος παράγοντας στη ζωή όλων μας. Ο εξωραϊσμός της πόλης είναι επίσης μια μεγάλη ανάγκη για όλους. Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι όρος επιβίωσης μέσα στον σημερινό σκληρό κόσμο που ζούμε. Η κοινωνικές πολιτικές, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η αναψυχή, όλα είναι σημαντικές παράμετροι της ζωής μας και ο Δήμος πρέπει πάνω από όλα να νοιάζεται για αυτά. Όλα είναι αναγκαία, όμως το όραμα μιας άλλης πόλης, αναβαθμισμένης περιβαλλοντικά και αναπτυγμένης είναι το πιο ουσιαστικό στοιχείο από όλα. Γιατί δημοτική αρχή χωρίς όραμα είναι διαχειριστής με ημερομηνία λήξης. Ο νέος δήμος μπορεί να έχει όραμα, να παλέψει γι αυτό και να το πετύχει. Γιατί δεν είναι μόνο νέος, είναι και ωραίος(!) δηλαδή δυνατός, με φωνή που μπορεί να εισακουστεί εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Να δούμε λοιπόν την συνένωση σαν ευκαιρία.
Η ενσωμάτωση της Δραπετσώνας μπορεί να βοηθήσει τον νέο μεγάλο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να κάνει μεγάλα άλματα προς τα εμπρός, αρκεί να αξιοποιηθεί αυτή η κληρονομιά που του φέρνει. Ο νέος δήμος έχει και τις δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό για να αλλάξει τα πάντα προς το καλύτερο και να στρέψει το ενδιαφέρον της πόλης στην ανάκτηση του θαλασσίου μετώπου και την αξιοποίησή του προς όφελος και της πόλης αλλά και των κατοίκων. Θα είναι και άδικο αλλά και τραγικό να χαθεί μια τέτοια μεγάλη ευκαιρία.

(φύλλο Νο 1 Τα Νέα της Πόλης)

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και τα νέα ζητήματα που μπήκαν αμέσως στην ημερήσια διάταξη από την δημοτική αρχή και τον ΟΛΠ και αφορούν στα εξής:
- Car Terminal
- Πολιτισιτκή Ακτή
- Μακριπρόθεσμα σχέδια ΟΛΠ για το εμπορικό και επιβατικό λιμάνι
Γι αυτά υπάρχουν δημοσιευμένες θέσεις ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

Με βάση τα παραπάνω προτείνω:

1. Να καταρτίσουμε προτάσεις για τα επί μέρους ζητήματα και να τις καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο.


2. Να πιέζουμε ώστε να συζητηθούν σε τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής


3. Να προτείνουμε να δημιουργηθεί Επιτροπή Ανάπλασης για την προώθηση του ζητήματος της Ανάπλασης της Βιομηχανικής Ζώνης στα πρότυπα που λειτούργησε από το 1993 μέχρι πρόσφατα στη Δραπετσώνα.

Σαν υποδείγματα προτάσεων (της παρ. 1) παρουσιάζω θέσεις που έχω ήδη έτοιμες προς κατάθεση από το παρελθόν

 για το Θεμιστόκλειο και το Αφροδίσιο


 Την πρόταση για την Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης

Επίσης καταθέτω απόφαση ΔΣ της Δραπετσώνας (αρ.29, 4η συνεδρίαση 26-1-1999) για Επιτροπή Ανάπλασης (της ως άνω παραγρ. 3) σαν σχέδιο πρότασής μας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω 3 κείμενα τα έχω δημοσιεύσει στο μπλογκ ΑΝΑΠΛΑΣΗ και μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα στις ημερομηνίες:
Θεμιστόκλειο, Αφροδίσιο στις 23 Δεκεμβρίου 2010
Ανάπλαση στις 13 Ιανουαρίου 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: