Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΚΡΥΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Το θέμα της λειτουργίας παραβιομηχανικών και παραεμπορικών δραστηριοτήτων μέσα στον χώρο των Λιπασμάτων το είχε θίξει η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ και η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

ΙΣΤΟΡΙΑ:
Παραθέτω μερικά από τα σχετικά δημοσιεύματα
1)
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΙΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ 17-11-2003
«ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ, ΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ

Ένα εργοστάσιο κάτω από τη μύτη μας!
Ένα ολόκληρο εργοστάσιο έχει στηθεί στον χώρο μεταξύ Γηπέδου και όρμου Σφαγείων. Εγκαταστάσεις, σπαστήρες, τολ, βουνά πρώτης ύλης κλπ. έχουν αντικαταστήσει το κλειστό εργοστάσιο Τσιμέντου με ένα «πειρατικό» εργοστάσιο αγνώστου ταυτότητας που ρυπαίνει και γεμίζει σκόνες την πόλη όταν ο καιρός είναι κατάλληλος. Όσο φτιαχνόταν ο Περιφερειακός Δρόμος, οι εγκαταστάσεις αυτές είχαν ένα λόγο ύπαρξης, τώρα όμως έχει πέσει κάθε προσωπείο και εκεί λειτουργεί μια καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση εν κρυπτώ.
Ερωτήματα:
-Έχει άδεια λειτουργίας η εν λόγω επιχείρηση;
-Οι εγκαταστάσεις πως έγιναν; Με ποιες άδειες κτίστηκαν; Με ποιους όρους λειτουργούν;
-Πληρώνει τέλη και φόρους η επιχείρηση;
-Τον χώρο που καταλαμβάνει τον νοικιάζει ή τον καταπατεί;
-Πότε λήγει η δράση της;»
Παρά τις καταγγελίες μας, το «κρυφό» εργοστάσιο στα Λιπάσματα συνεχίζει απτόητο τη λειτουργία του. Ουδείς κινήθηκε και ουδείς ευαισθητοποιήθηκε, όταν για ένα περίπτερο πού πουλάει παγωτά με ένα παραπανίσιο ψυγείο τρέχει η αστυνομία, σφραγίζει ο Δήμος, παίρνει τις άδειες η Νομαρχία και κινητοποιείται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός.
Η Πρώτη Κίνηση ζητά από την Δημοτική Αρχή, εγγράφως και καταθέτοντας την σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ερευνήσει το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί αυτή η επιχείρηση, να βρει το συμβόλαιο με το οποίο ενοικιάζει τον χώρο, την σχετική άδεια του υπουργείου βιομηχανίας [ή της διεύθυνσης της Νομαρχίας], και γενικά να πληροφορηθεί τις προθέσεις της [πότε τελειώνει το έργο της, τι ακριβώς έργο επιτελεί κλπ.]
Μέχρι στιγμής η Διοίκηση δεν έχει απαντήσει ούτε έχει αναφέρει προφορικά κάποιες ενέργειές της προς την κατεύθυνση της διερεύνησης του μυστηρίου. Ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει η Διοίκηση για το θέμα αυτό, ποιες καταγγελίες, σε ποιους φορείς; Ποια είναι η κατάσταση στον χώρο αυτό σήμερα;
Τα παραπάνω ερωτήματα εξακολουθούν να ισχύουν και προστίθενται τα ερωτήματα:
Ποια αιτήματα κατατέθηκαν και προς ποιους φορείς από την Διοίκηση για να περιέλθουν στα χέρια μας οι πληροφορίες που ζητούσα με το έγγραφό μου;
Ποιες ενέργειες έγιναν για να καταγγελθεί επισήμως το γεγονός;

2) ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑΣ Νο 16 Μάϊος 2003
Το εργοστάσιο στα Λιπάσματα συνεχίζει απτόητο να λειτουργεί!

Παρά τις καταγγελίες μας, το «κρυφό» εργοστάσιο στα Λιπάσματα συνεχίζει απτόητο τη λειτουργία του. Ουδείς κινήθηκε και ουδείς ευαισθητοποιήθηκε, όταν για ένα περίπτερο πού πουλάει παγωτά με ένα παραπανίσιο ψυγείο τρέχει η αστυνομία, σφραγίζει ο Δήμος, παίρνει τις άδειες η Νομαρχία και κινητοποιείται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Έχει άδεια λειτουργίας το εν λόγω εργοστάσιο; Πληρώνει τέλη και φόρους; Το γνωρίζουν η Εθνική Τράπεζα και η Πρότυπος ότι στα δικά τους εδάφη λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής και εμπορίας οικοδομικών υλικών; Υπάρχει κάποια σύμβαση εν αγνοία των ιδιοκτητών του χώρου που του δίνει δικαιώματα; Ούτε καν η Παμπειραϊκή Επιτροπή δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα; Και επί 3 τουλάχιστον μήνες που το θέμα έχει γίνει πρωτοσέλιδο στη ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ κανείς δημοτικός σύμβουλος ή καμιά παράταξη δεν ευαισθητοποιήθηκε να ρωτήσει, να ελέγξει ή να κινηθεί.
Η γενική αφασία που επικρατεί δείχνει δυστυχώς ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των φορέων που θέλουν να αλλάξει κάτι ριζικά στην περιοχή αυτή. Τα θέματα μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη αποσπασματικά και αυτά είναι που οδηγούν τον Δήμο και τις πολιτικέ δυνάμεις να τρέχουν από πίσω τους, κι όχι αντίστροφα.. Χρειάζεται καλύτερη επαφή ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν την αλλαγή και μάλιστα θέλουν αυτό να γίνει γρήγορα, αποτελεσματικά και αξιόπιστα.
Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ και η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ θα φέρουν το θέμα στην επιφάνεια και αυτή η κατάσταση θα βγει τουλάχιστον στο φως. Ήδη το θέμα ετέθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευτεί να το ερευνήσει και να φέρει τις πρώτες απαντήσεις σχετικά με το συμβόλαιο ενοικίασης του χώρου, τις άδειες που υπάρχουν, το πλαίσιο λειτουργίας κλπ. Για όλα αυτά θα ενημερώνονται οι αναγνώστες της Δημογραφίας.

 
 ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ:

Ο ΜΑΝΟΣ δημοσίευσε μέρος του άρθρου της εφημερίδας ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ με τον τίλο του και έκανε κάποια σχόλια:

Από την ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ:
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟ "ΑΒΑΤΟ" ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

"Οσμή σκανδάλου αποπνέει η παραχώρηση, άνευ αδείας, του χώρου των Λιπασμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα। Ενώ το παλιό εργοστάσιο έκλεισε προκειμένου να γίνει ανάπλαση της περιοχής και ενώ μέχρι σήμερα απαγορεύεται αυστηρά στους πολίτες κάθε πρόσβαση, περιέργως τα φορτηγά ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών έχουν τα τελευταία χρόνια το πράσινο φως να μπαινοβγαίνουν από την πύλη κάνοντας πάρκινγκ τον χώρο μπροστά σε ένα από διατηρητέα κτήρια των Λιπασμάτων, και συγκεκριμένα στο παλιό Γυαλάδικο. Όποιος προσεγγίσει την περιοχή από την πλευρά της θάλασσας διαπιστώνει ανεμπόδιστα την παρουσία των φορτηγών."

Τα σχόλια του ΜΑΝΟΥ ήταν:
Να προσθέσουμε μόνο ότι αυτή η ιστορία με την επαγγελματική χρήση μέρους της περιοχής λιπασμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και 8-10 χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει το αντικείμενο των εργασιών. Σίγουρα δεν έχουν σχέσει με την περιοχή. Πιο πολύ θυμίζει εκείνη την ιστορία με τον ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο όπου η διοίκηση δήλωνε άγνοια για την ...ενοικίαση τεράστιων αποθηκών από ιδιωτικές εταιρείες.
Επίσης να διευκρινίσουμε ότι σε σχετική ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο χτες, ο δήμαρχος Λουκάς Τζανής απάντησε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αναθέσει σε "Διεθνή δικηγορικό οίκο τον φάκελο ΟΛΠ"
Εντάξει, τουλάχιστον από δικηγόρους έχουμε πολλούς και καλούς

Στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του δημοσιεύματος έθιξε ο κ. Χρυσός δηλώνοντας ότι θίγεται από μια δημοσίευση που κατά πάσα πιθανότητα είχε προέλευση την δημοτική αρχή. Είπε δε ότι ο ίδιος ως δήμαρχος Δραπετσώνας πάλεψε καταγγέλλοντας (και στον εισαγγελέα) τη δραστηριότητα αυτή μέσα στον χώρο των Λιπασμάτων

ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ:
Η Εθνική Τράπεζα δεν θέλει καμιά δραστηριότητα στον χώρο της, φοβούμενη ότι ίσως θα της κατσικωθεί και δεν θα φεύγει όταν θα χρειάζεται το οικόπεδό της ελεύθερο.
Η διοίκηση της ΕΘΝΑΚ (Πρότυπος) που διαχειρίζεται τον χώρο, θέλει κάποια έσοδα για να πληρώνονται τα στελέχη της και κάποια λειτουργικά, μπορεί επομένως να πάρει ένα μικρό ρίσκο δίνοντας άδεια χωρίς να πολυενοχλήσει τη διοίκηση της Εθνικής (ίσως μια ενημέρωση)
Ο ΟΛΠ πιθανότατα δεν γνωρίζει τίποτα αλλά δεν ενοχλείται κι όλας. Αν η σιωπηρή έστω άδεια του είναι απαραίτητη, δεν θα υπάρχει πρόβλημα να δοθεί σε κάποιο επίπεδο (μάλλον ενός διευθυντή)
Αν ο Δήμος δεν ενεργήσει ως ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ και ΕΠΙΣΠΕΥΔΩΝ, το θέμα θα μείνει έτσι στα μουγκά και ίσως ενταθεί η εκμετάλλευση
Το θέμα δεν ενδείκνυται για πολιτική παραταξιακή εκμετάλλευση. Αν ο Τζανής θέλει να κάνει κάτι για το πρόβλημα, μπράβο του, ας το κάνει, ας μην το χρησιμοποιήσει όμως για καταγγελίες των προηγουμένων. Στο κάτω-κάτω οι εκλογές τελείωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: