Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ των περιόδων 1980-82 και 1989-90

.
Καθώς έγραφα για τον Γιώργο Παπαδάκη και τον Λάκη Ιγνατιάδη που είναι φίλοι μου από πολύ παλιά και σκεφτόμαστε να παρουσιάσουν εκείνοι (μαζί μου εννοείται) το βιβλίο "Η δική μας Ανάπλαση" με ευνόητο στόχο την αναθέρμανση του ζητήματος και την αναζήτηση συγκλίσεων μεταξύ των φορέων θεσμικών και μη, ελιδα ότι δεν ανέφερα τη σχέση μας με την ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ
Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ είχε τρειος ιδιοκτήτες από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, τους Λ.Ιγνατιάδη, Γ.Παπαδάκη και Γ.Τσιρίδη, δηλαδή τους τρεις μας. Η πρώτη της περίοδος ήταν κατά γενική ομολογία εκπληκτική αλλά και τώρα που ξαναβλέπω τα παλιά φύλλα το επιβεβαιώνω. Ήταν το 1980-82 που είχαμε μαζί και το φροντιστήριο "ΟΜΑΔΑ Ε" και ήμασταν στους Ανένταχτους Δραπετσώνας.
Η δεύτερη περίοδος (1983-1986) ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας του Ν.Χατζόπουλου και είχε τους τρεις μας και πάλι συνιδιοκτήτες αλλά ήταν περισσότερο εφημερίδα αποκαλύψεων και ρεπορτάζ, με παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Η τρίτη περίοδος (1989-1990) ήταν και πάλι μια θαυμάσια περίοδος με μια εφημερίδα πρώτης γραμμής στρατευμένη σχεδόν στην Αριστερά αλλά χωρίς κανένα δογματισμό ή κώλυμα. Και πάλι ήμασταν οι τρεις μας συνιδιοκτήτες.
Μόνο στην τελευταία περίοδο της Δημογραφίας (2001-2006) εκδότης ήμουν μόνον εγώ καθώς η εφημερίδα είχε γίνει ουσιαστικά όργανο της ΠΡΩΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ που ήταν ο συνδυασμός στον οποίο ήμουν επικεφαλής. Για να χρησιμοποιήσω μόνος μου τον τίτλο βέβαια είχα την άδεια των άλλων δύο.

Στην ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ της πρώτης περιόδου μπήκε το ζήτημα της άλλης θεώρησης του ζητήματος των εργοαστασίων, ότι δηλαδή είναι ζήτημα επέκτασης της πόλης στον ζωτικό της χώρο και στις ακτές της και όχι θέμα περιορισμού της μόλυνσης. Στο σύνθημα "Όχι στη Μόλυνση, Όχι στον αργό θάνατο" που κυριαρχούσε, εμείς αντιτάξαμε "Όχι στα εργοστάσια, θέλουμε Ανάπλαση του χώρου της βιομηχανικής ζώνης"
Στη ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εξ άλλου το "Σχέδιο Ανάπλασης της Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας -Κερατσινίου" με αυτόιν τον τίτλο και με το περιεχόμενο που του δίνουμε και τώρα, Μάλιστα τότε η περιοχή έφτανε μέχρι και τη ΔΕΗ.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: