.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι πρόταση της "ΠΡΩΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ" που επανέρχεται καθώς το θέμα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Μια επέμβαση του Δήμου στον χώρο των Λιπασμάτων είναι πλέον αναγκαία.
.ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ και ΑΝΑΔΕΙΞΗ του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή μέσα στον χώρο των Λιπασμάτων!
.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου λειτουργεί μερικές φορές σαν να βρίσκεται σε αφασία. Μιλάει λίγο αλλά ακούει ακόμη λιγότερο. Θα έλεγε κανείς ότι ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Η Πρώτη Κίνηση έχει κάνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο κάποιες προτάσεις σχετικά με
α.- την Ανάπλαση γενικά, τις ρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν και τον τρόπο να προωθήσουμε τις θέσεις μας στο νέο πολιτικό σκηνικό
β.- τον συντελεστή δόμησης όλης της πόλης και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών
γ.- την αξιοποίηση του μνημείου Θεμιστοκλή που βρίσκεται στον χώρο των Λιπασμάτων
.
Για το τρίτο ζήτημα επανερχόμαστε σήμερα:
.
Από τον Νοέμβριο του 2007 κατατέθηκαν από την «Πρώτη Κίνηση» στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδια αποφάσεων σχετικά με την αξιοποίηση του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή στον χώρο της Ανάπλασης της Βιομηχανικής Ζώνης και συγκεκριμένα του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων.
Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο Προεδρείο του ΔΣ [με αριθμό πρωτοκόλλου 14672/ 26 Νοεμβρίου 2007, κοινοποιημένες σε Δήμαρχο και Αντιδημάρχους] για εισαγωγή και ψήφισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο
Πρόκειται για ΕΤΟΙΜΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ του ΔΣ τα οποία μπορούν να ψηφιστούν ως έχουν με απλή συμπλήρωση μόνο των παρόντων και ου αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Είναι ΕΤΟΙΜΗ δουλειά για την μεν η Διοίκηση ώστε να διευκολυνθεί να κάνει εισήγηση, για δε το Δημοτικό Συμβούλιο να διευκολυνθεί να αποφασίσει
.
Η σχετική εισήγηση στο ΔΣ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
.
«Κατά το παρελθόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφιστεί μία πρόταση σχετική με την Διατήρηση Στοιχείων Ιστορικής Μνήμης στο τέως Εργοστάσιο Λιπασμάτων. Πρόκειται για την απόφαση αρ.80 της 14/25-5-1998 που αναφέρεται στην ανάδειξη και προστασία του Μνημείου Θεμιστοκλή στον χώρο του εργοστασίου.
Σήμερα, και καθώς προς τον σκοπό αυτόν δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής, πρέπει εμείς να φροντίσουμε για τον επίσημο χαρακτηρισμό του χώρου που περικλείει το ταφικό μνημείο ως αρχαιολογικού μνημείου και προς τούτο χρειαζόμαστε μια επίσημη και ισχυρή καταγραφή των επιχειρημάτων μας, ικανή να σταθεί στο ΚΑΣ [Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο] όταν καταφέρουμε να κριθεί εκεί η υπόθεσή μας.
Πρόθεση του Συμβουλίου μας επίσης είναι αυτή η ανάδειξη αυτού του αρχαιολογικού χώρου να συμπέσει με μια αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των κατοίκων της περιοχής αλλά και του ευρύτερου λεκανοπεδίου και της πατρίδας μας γενικότερα. Χρειάζεται ως εκ τούτου να εκπονηθεί ως προμελέτη ένα σχέδιο που να αποτυπώνει τις επιθυμίες μας για μια τέτοια ανάδειξη και αξιοποίηση.
Το ΔΣ καλείται να λάβει την απόφαση για την εκπόνηση μιας Μελέτης που θα αποτελείται από δύο τουλάχιστον μέρη:
Α) Θα τεκμηριώνει με ιστορικές αναφορές και στοιχεία τον χαρακτηρισμό του χώρου του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή που βρίσκεται μέσα στον χώρο της ΠΚΤΑΕ ως επίσημου αρχαιολογικού χώρου
Β) Θα περιέχει μια πρόταση σε επίπεδο προμελέτης για την αξιοποίηση του χώρου ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και θα συνδυάζει το Ταφικό Μνημείο με την Ανάπλαση της περιοχής στα πλαίσια της αξιοποίησης των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων που θα αποδοθούν στον Δήμο με την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης ή με την εν γένει προβλεπόμενη ανάπλασή της.
Για την πορεία των εργασιών και της έρευνας θα οριστεί Επιτροπή Παρακολούθησης που θα αποτελείται από άτομα που θα ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η απόφασή μας αυτή θα επιβαρύνει τον Δήμο με ποσό 50.000 ευρώ που θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2008.
Για την σύνταξη των όρων διακήρυξης της μελέτης θα αποφασίσει η Δημαρχιακή Επιτροπή
Το ποσό για την πληρωμή της μελέτης θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου του 2008 και θα εισπραχθεί από αναβαθμιστικό τέλος που θα επιβληθεί για τον λόγο αυτό στις γειτονικές μεγάλες ιδιοκτησίες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την ανάδειξη του Μνημείου και την αξιοποίηση του χώρου.»
Με μια ταυτόχρονη και παράλληλη απόφασή του το ΔΣ:
Επιβάλλει τέλος του Ν.1828 με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής τέως Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας και πιο συγκεκριμένα την εκπόνηση Μελέτης με τελικό στόχο την αξιοποίηση του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή ως τμήματος της ευρύτερης ανάπλασης.
Το τέλος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες γης της περιοχής και συγκεκριμένα στις εταιρείες Πρότυπος ΚΤΑΕ, ΑΓΕΤ, ΒΡ-ΜΟΜΠΙΛ και θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Ιδιοκτήτης_έκταση__ποσοστό__ποσό
ΠΚΤΑΕ____250,23___65,10%___32.550
ΑΓΕΤ ______97,9___25,47%___12.735
ΜΟΜΠΙΛ____36,25____9,43%____4.715
ΣΥΝΟΛΟ___384,38__100,00%___50.000
.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα παρά τις κατ' ιδίαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα είναι σοβαρό και αξίζει να το προωθήσει ο Δήμος.
Εμείς σήμερα επαναφέρουμε το ζήτημα και ξεκινάμε μια καμποάνια για να το κάνουμε απόφαση δημοτικού συμβουλίου και δράση του Δήμου προς το καλό της πόλης μας.
Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ
ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τρίτη 29 Ιουλίου 2008
Γινόμαστε πολλοί!
.
Δεν είναι μόνο οι "ακραίοι" του ενιαίου άλσους, δεν είναι ούτε καν μόνο ο "αλλοπαρμένος" νομάρχης Μίχας, δεν είναι μόνο οι "συγχισμένοι" δημοτικοί παράγοντες που αλλάζουν γνώμη, δεν είναι ούτε μόνο τα κόμματα που τοποθετούνται κι αυτά υπέρ του πρασίνου, είναι πλέον και η υπερνομάρχης κ. Μπέη που σε σχετική συνέντευξη συμπεριέλαβε τη Δραπετσώνα στις περιοχές που μπορεί να δημιουργηθεί πράσινο για την πόλη.
Έτσι, βέβαια, γινόμαστε πολλοί, πάρα πολλοί!
Δεν είναι μόνο οι "ακραίοι" του ενιαίου άλσους, δεν είναι ούτε καν μόνο ο "αλλοπαρμένος" νομάρχης Μίχας, δεν είναι μόνο οι "συγχισμένοι" δημοτικοί παράγοντες που αλλάζουν γνώμη, δεν είναι ούτε μόνο τα κόμματα που τοποθετούνται κι αυτά υπέρ του πρασίνου, είναι πλέον και η υπερνομάρχης κ. Μπέη που σε σχετική συνέντευξη συμπεριέλαβε τη Δραπετσώνα στις περιοχές που μπορεί να δημιουργηθεί πράσινο για την πόλη.
Έτσι, βέβαια, γινόμαστε πολλοί, πάρα πολλοί!
Κυριακή 13 Ιουλίου 2008
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ
Πολλά μπορούν να γίνουν προκειμένου να μπει ο Δήμος γερά στην υπόθεση της Ανάπλασης.
.
ΣΕΝΑΡΙΟ 1:
Παίρνει απόφαση το ΔΣ και εγκρίνει τη Μελέτη Κλουτσινιώτη, με αντιδράσεις, καταγγελίες και φωνές. Πάει στο Σουφλιά με τσαμπουκά, πάει και στους ιδιοκτήτες γης και φτιάχνει μια ομάδα που να συμφωνεί σε ένα σχέδιο με συντελεστή λιγότερο από το 0.4 και μητροπολιτικό πάρκο τουλάχιστον 150 στρεμμάτων ενιαίο και με ελεύθερο το ένα λιμανάκι (το λιγότερο) και όλη την παραλία. Τη συμφωνία την περνάει στον ΟΡΣΑ και την κάνει ΦΕΚ και η Ανάπλαση αρχίζει είτε υπάρξουν είτε όχι αντιδράσεις.
Το σενάριο αυτό θέλει να πιστεύεις στη Μελέτη Κλουτσινιώτη και να πιστέυεις ότι θα τα καταφέρεις και ακόμη να πιστεύεις ότι αυτό είναι το καλό της πόλης γενικά. Δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος σήμερα που να τα πιστεύει όλα αυτά. Ξέρω έναν αλλά δεν έχει τη δύναμη και τα μέσα, είναι εκτός.
.
ΣΕΝΑΡΙΟ 2:
Ο Δήμος υιοθετεί τις απόψεις της Επιτροπής για Ενιαίο Άλσος [στο περίπου] και προβάλλει το αίτημα για απαλλοτρίωση του χώρου. Ξεσηκώνει κόσμο, κάνει παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις κλπ. και καταφέρνει να πετύχει είτε την Απαλλοτρίωση, είτε μια ήπια ανάπτυξη σε ένα μικρό μέρος της περιοχής (π.χ. κοντά στου Βασιλειάδη και ενδεχομένως προς τη ΒΡ στο Κερατσίνι) και ένα μεγάλο πάρκο σε όλο τον υπόλοιπο χώρο.
Το σενάριο αυτό θέλει να έχεις φαντασία για να δεις όλο το πολιτικό παζλ που ανοίγεται, να έχεις πίστη στις δυνάμεις σου για να μπορέσεις να ρισκάρεις και να είσαι έτοιμος για να αγωνιστείς σκληρά προτού δεις φως στην άκρη του τούνελ.
.
ΣΕΝΑΡΙΟ 3:
Ο Δήμος αρχίζει τον ανταρτοπόλεμο:
α.- Ο Δήμος ξεκινάει δηλώνοντας ότι τα οικόπεδα είναι μεν ιδιοκτησίες ιδιωτών αλλά αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτής της ιδοκτησίας σε περίπτωση αλλαγής χρήσης τους. Θεωρεί ότι οι ιδιοκτήτες τα πήραν αυτά τα οικόπεδα σε χαμηλές τιμές και με συγκεκριμένους όρους για να κάνουν βιομηχανία και εφ΄όσον η βιομηχανία τους τελείωσε, τελείωσε και η ιδιοκτησία τους. Το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα οικόπεδα για ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ (πράσινο κλπ) και τα δικαστήρια μπορούν να βγάλουν αποζημιώσεις όχι με βάση την εμπορική τους αξία αλλά σαν απαξιωμένους βιομηχανικούς και μη οικοδομήσιμους χώρους.
β.- Ο Δήμος οργανώνει μια καμπάνια με την οποία εξηγεί ότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να έχει κάποιος αποκλείσει την πόλη από την παραλία κτίζοντας ΤΟΙΧΟΥΣ ανάμεσα στη πόλη και τη θάλασσα. Προχωρά κατόπιν μαζί με τους δημότες στο γκρέμισμα των τοίχων και ανοίγει τους δρόμους που διασχίζουν την πόλη και τους φτάνει μέχρι τη θάλασσα ενώ ως σήμερα σταματούν στον τοίχο των Λιπασμάτων. Παράλληλα ελευθερώνει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την παραλιακή ζώνη (αιγιαλό) και την κάνει ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ στους δημότες. Βάζει παγκάκια, βάζει πέργκολες, πηγαίνει νερό και φως, βάζει και καμιά καντίνα (με περιορισμένη άδεια για να μην έχει στησυνέχεια προβλήματα, π.χ. για το καλοκαίρι) για να γίνει τζερτζελές.
γ.- Ο Δήμος στηρίζει εθελοντικές ομάδες δημοτών και πολιτών γενικά όλου του λεκανοπεδίου που θα θελήσουν να δενδροφυτεύσουν τον χώρο. Φροντίζει για το πότισμα και για κάποιες μεταφορές χώματος, δενδρυλίων κλπ. Χωρίς μελέτες, χωρίς αναθέσεις, χωρίς κανένα επίσημο έργο να μπαίνει σε εφαρμογή, οι εθελοντές με τη βοήθεια του δήμου (και της Νομαρχίας) αλλάζουν τη μορφή του χώρου και δημιουργούν τετελεσμένα.
.
ΣΕΝΑΡΙΟ 4:
Ο Δήμος δεν κάνει τίποτα περιμένοντας να έρθουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές.
.
Εσείς ποιο σενάριο διαλέγετε;
Ποιο πιστεύετε ότι διαλέγει ο Δήμος;
.
ΣΕΝΑΡΙΟ 1:
Παίρνει απόφαση το ΔΣ και εγκρίνει τη Μελέτη Κλουτσινιώτη, με αντιδράσεις, καταγγελίες και φωνές. Πάει στο Σουφλιά με τσαμπουκά, πάει και στους ιδιοκτήτες γης και φτιάχνει μια ομάδα που να συμφωνεί σε ένα σχέδιο με συντελεστή λιγότερο από το 0.4 και μητροπολιτικό πάρκο τουλάχιστον 150 στρεμμάτων ενιαίο και με ελεύθερο το ένα λιμανάκι (το λιγότερο) και όλη την παραλία. Τη συμφωνία την περνάει στον ΟΡΣΑ και την κάνει ΦΕΚ και η Ανάπλαση αρχίζει είτε υπάρξουν είτε όχι αντιδράσεις.
Το σενάριο αυτό θέλει να πιστεύεις στη Μελέτη Κλουτσινιώτη και να πιστέυεις ότι θα τα καταφέρεις και ακόμη να πιστεύεις ότι αυτό είναι το καλό της πόλης γενικά. Δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος σήμερα που να τα πιστεύει όλα αυτά. Ξέρω έναν αλλά δεν έχει τη δύναμη και τα μέσα, είναι εκτός.
.
ΣΕΝΑΡΙΟ 2:
Ο Δήμος υιοθετεί τις απόψεις της Επιτροπής για Ενιαίο Άλσος [στο περίπου] και προβάλλει το αίτημα για απαλλοτρίωση του χώρου. Ξεσηκώνει κόσμο, κάνει παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις κλπ. και καταφέρνει να πετύχει είτε την Απαλλοτρίωση, είτε μια ήπια ανάπτυξη σε ένα μικρό μέρος της περιοχής (π.χ. κοντά στου Βασιλειάδη και ενδεχομένως προς τη ΒΡ στο Κερατσίνι) και ένα μεγάλο πάρκο σε όλο τον υπόλοιπο χώρο.
Το σενάριο αυτό θέλει να έχεις φαντασία για να δεις όλο το πολιτικό παζλ που ανοίγεται, να έχεις πίστη στις δυνάμεις σου για να μπορέσεις να ρισκάρεις και να είσαι έτοιμος για να αγωνιστείς σκληρά προτού δεις φως στην άκρη του τούνελ.
.
ΣΕΝΑΡΙΟ 3:
Ο Δήμος αρχίζει τον ανταρτοπόλεμο:
α.- Ο Δήμος ξεκινάει δηλώνοντας ότι τα οικόπεδα είναι μεν ιδιοκτησίες ιδιωτών αλλά αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτής της ιδοκτησίας σε περίπτωση αλλαγής χρήσης τους. Θεωρεί ότι οι ιδιοκτήτες τα πήραν αυτά τα οικόπεδα σε χαμηλές τιμές και με συγκεκριμένους όρους για να κάνουν βιομηχανία και εφ΄όσον η βιομηχανία τους τελείωσε, τελείωσε και η ιδιοκτησία τους. Το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα οικόπεδα για ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ (πράσινο κλπ) και τα δικαστήρια μπορούν να βγάλουν αποζημιώσεις όχι με βάση την εμπορική τους αξία αλλά σαν απαξιωμένους βιομηχανικούς και μη οικοδομήσιμους χώρους.
β.- Ο Δήμος οργανώνει μια καμπάνια με την οποία εξηγεί ότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να έχει κάποιος αποκλείσει την πόλη από την παραλία κτίζοντας ΤΟΙΧΟΥΣ ανάμεσα στη πόλη και τη θάλασσα. Προχωρά κατόπιν μαζί με τους δημότες στο γκρέμισμα των τοίχων και ανοίγει τους δρόμους που διασχίζουν την πόλη και τους φτάνει μέχρι τη θάλασσα ενώ ως σήμερα σταματούν στον τοίχο των Λιπασμάτων. Παράλληλα ελευθερώνει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την παραλιακή ζώνη (αιγιαλό) και την κάνει ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ στους δημότες. Βάζει παγκάκια, βάζει πέργκολες, πηγαίνει νερό και φως, βάζει και καμιά καντίνα (με περιορισμένη άδεια για να μην έχει στησυνέχεια προβλήματα, π.χ. για το καλοκαίρι) για να γίνει τζερτζελές.
γ.- Ο Δήμος στηρίζει εθελοντικές ομάδες δημοτών και πολιτών γενικά όλου του λεκανοπεδίου που θα θελήσουν να δενδροφυτεύσουν τον χώρο. Φροντίζει για το πότισμα και για κάποιες μεταφορές χώματος, δενδρυλίων κλπ. Χωρίς μελέτες, χωρίς αναθέσεις, χωρίς κανένα επίσημο έργο να μπαίνει σε εφαρμογή, οι εθελοντές με τη βοήθεια του δήμου (και της Νομαρχίας) αλλάζουν τη μορφή του χώρου και δημιουργούν τετελεσμένα.
.
ΣΕΝΑΡΙΟ 4:
Ο Δήμος δεν κάνει τίποτα περιμένοντας να έρθουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές.
.
Εσείς ποιο σενάριο διαλέγετε;
Ποιο πιστεύετε ότι διαλέγει ο Δήμος;
Τρίτη 8 Ιουλίου 2008
ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ;
.
Βάζω ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχω την απάντηση έτοιμη.
Η Ανάπλαση έχει κολλήσει. Βάλτωσε επειδή τα πράγματα δεν προχώρησαν "στον καιρό τους", τότε που με καθολική συναίνεση μπορούσε να προχωρήσει ένα ήπιο σχέδιο με πρόβλεψη για Μητροπολιτικό Πάρκο με προοπτικές ανάπτυξης.
Η Μελέτη Κλουτσινιώτη χρειαζόταν άμεση διόρθωση (κι όχι πολύμηνη ταλαιπωρία) με γενναίες παραχωρήσεις προς το πράσινο και τη λιγότερη δόμηση, και διορθωμένη μέσα στο 2006 έπρεπε να έχει ψηφιστεί το αργότερο στις αρχές του 2007, αν όχι Ιανουάριο έστω Φεβρουάριο το αργότερο και πριν ακόμα αρχίσει ο Σουφλιάς με τον Κεφαλογιάννη να κάνουν όνειρα.
.
Μετά τα πράγματα άλλαξαν. Οι φωτιές του καλοκαιριού του 2007 έβαλαν φωτιά και στα όποια σχέδια υπήρχαν μέχρι τότε. Η κυβερνητική πρόθεση για μεγάλους συντελεστές ή τίποτα βάζει και οριστική ταφόπλακα σε κάθε απόπειρα να ψηφιστούν ρυθμίσεις που να προβλέπουν -έστω και ήπια- ρυμοτόμηση.
.
Θα περάσει χρόνος ώσπου να επανέλθουμε. Ίσως και δεκαετία. Ποιον συμφέρει αυτό;
Εκ πρώτης όψεως κανέναν. Όμως δεν θα μείνουν τα πράγματα έτσι ακίνητα. Κάτι θα συμβεί είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά της διαμάχης.
.
Ο Δήμος θα μπορούσε να δράσει αποφασιστικά. Αφού βρισκόμαστε σε περίοδο ανταρτοπολέμου, θα μπορούσε να πολιορκήσει τον αντίπαλο στα αδύνατα σημεία του. Να προχωρήσει την υπόθεση του μνημείου Θεμιστοκλή, να ανοίξει δρόμους όπου ήδη υπάρχει πρόβλεψη ρυμοτομική, να ελευθερώσει την παραλία σαν χώρο περιπάτου εξασφαλίζοντας προσβάσεις, να συμπεριφερθεί στα οικόπεδα των ιδιοκτητών γης σαν εγκαταλειμμένα οικόπεδα που ο Δήμος μπορεί να τα περιποιηθεί και να τα αξιοποιήσει μέχρι την οριστική κατάληξη της τύχης τους.
.
Τότε ο χρόνος θα δρούσε υπέρ μας (;)
Αφήνω ένα ερωτηματικό για να απαντηθεί από τον καθένα μας.
Βάζω ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχω την απάντηση έτοιμη.
Η Ανάπλαση έχει κολλήσει. Βάλτωσε επειδή τα πράγματα δεν προχώρησαν "στον καιρό τους", τότε που με καθολική συναίνεση μπορούσε να προχωρήσει ένα ήπιο σχέδιο με πρόβλεψη για Μητροπολιτικό Πάρκο με προοπτικές ανάπτυξης.
Η Μελέτη Κλουτσινιώτη χρειαζόταν άμεση διόρθωση (κι όχι πολύμηνη ταλαιπωρία) με γενναίες παραχωρήσεις προς το πράσινο και τη λιγότερη δόμηση, και διορθωμένη μέσα στο 2006 έπρεπε να έχει ψηφιστεί το αργότερο στις αρχές του 2007, αν όχι Ιανουάριο έστω Φεβρουάριο το αργότερο και πριν ακόμα αρχίσει ο Σουφλιάς με τον Κεφαλογιάννη να κάνουν όνειρα.
.
Μετά τα πράγματα άλλαξαν. Οι φωτιές του καλοκαιριού του 2007 έβαλαν φωτιά και στα όποια σχέδια υπήρχαν μέχρι τότε. Η κυβερνητική πρόθεση για μεγάλους συντελεστές ή τίποτα βάζει και οριστική ταφόπλακα σε κάθε απόπειρα να ψηφιστούν ρυθμίσεις που να προβλέπουν -έστω και ήπια- ρυμοτόμηση.
.
Θα περάσει χρόνος ώσπου να επανέλθουμε. Ίσως και δεκαετία. Ποιον συμφέρει αυτό;
Εκ πρώτης όψεως κανέναν. Όμως δεν θα μείνουν τα πράγματα έτσι ακίνητα. Κάτι θα συμβεί είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά της διαμάχης.
.
Ο Δήμος θα μπορούσε να δράσει αποφασιστικά. Αφού βρισκόμαστε σε περίοδο ανταρτοπολέμου, θα μπορούσε να πολιορκήσει τον αντίπαλο στα αδύνατα σημεία του. Να προχωρήσει την υπόθεση του μνημείου Θεμιστοκλή, να ανοίξει δρόμους όπου ήδη υπάρχει πρόβλεψη ρυμοτομική, να ελευθερώσει την παραλία σαν χώρο περιπάτου εξασφαλίζοντας προσβάσεις, να συμπεριφερθεί στα οικόπεδα των ιδιοκτητών γης σαν εγκαταλειμμένα οικόπεδα που ο Δήμος μπορεί να τα περιποιηθεί και να τα αξιοποιήσει μέχρι την οριστική κατάληξη της τύχης τους.
.
Τότε ο χρόνος θα δρούσε υπέρ μας (;)
Αφήνω ένα ερωτηματικό για να απαντηθεί από τον καθένα μας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)